EEN TYPE GEHOORZAAMHEIDSTRAINING DAT PERFECT WERKT BIJ DE ENE HOND, KAN ZONDER ENIGE EFFECT BLIJVEN BIJ EEN ANDERE
Over hondenopvoeding is al veel geschreven en is het laatste woord nog niet gevallen. Elke baas hond combinatie is uniek en vraagt een eigen aanpak. Een aanpak die niet alleen bij de hond past maar ook bij jezelf. En dat is voor iedere baas hond combinatie anders.
Ian's handleiding is absoluut geen leidraad voor de opvoeding van andere honden. Ian's handleiding is gewoon de weg die ik met vallen en opstaan heb afgelegd. Door gebrek aan kennis en inzicht niet altijd meteen op de juiste manier. Het is een eerlijke weergave van hoe ik uit fouten heb geleerd en toch in mijn opzet ben geslaagd. Het toont aan dat opvoeding niet altijd een rechte lijn naar succes is, maar veelal een parcours van vallen en opstaan.
Nog voor Ian in mijn leven kwam, was mijn interesse gewekt voor een positievere opvoedingsmethode. Gevoelsmatig kon ik mij hier ook veel beter in vinden dan dat wat ik tot dan toe gewend was.
Door Ian's problemen ondervond ik echter dat een positieve opvoedingsmethode niet persé gelijk stond met gemakkelijk en snel. . Toch ben ik er voor blijven gaan. Door er meer en meer in te grasduinen (boeken, internet, webinars ) werd ik steeds standvastiger in mijn besluit.
In de praktijk zie je dat een positieve opvoeding vaak te kort schiet en probleemgedrag zelfs toeneemt. Vaak gewoon omdat men compleet doorslaat in het positieve. Men vergeet dat een hond wel degelijk nood heeft aan structuur en begeleiding en dat je hoe dan ook opvoedkundig moet bijsturen. Met een beetje inzicht lukt dit ook op een positieve manier. Opvoeding is ook veel meer dan een manier van trainen. Het is vooral ook zorgen dat je een goede verbinding en communicatie met je hond opbouwt. Goede communicatie komt van twee kanten en betekend dat je ook goed moet kunnen luisteren naar wat je hond je duidelijk maakt.
Meer nog dan tactiek of methode, vraagt een positieve opvoeding veel liefde, geduld en een respectvolle omgang. Daar bestaat geen wetenschap of handleiding voor. Deze vaardigheden komen uit jezelf en de manier waarop je in het leven staat. Terwijl de ene mens opvoed vanuit zijn empatisch vermogen, zal de andere mens liever zijn eigen ego tevreden stellen. Een keuze die bepaald hoe je je relatie met je hond inkleurt en welke methode je daar bij vind passen. Het moet vooral ook passen. Bij jezelf, en uiteraard ook bij je hond.
Kun je altijd positief zijn ? Ik denk het niet. Een hond kan niet altijd zijn eigen zin doen. Hij moet in zijn doen en laten vaak begrenst of bijgestuurd worden. Dit hoeft echter geen strijd met zich mee te brengen. Door een consequente houding, het scheppen van duidelijkheid en voorkomen van fout gedrag komt men al een heel eind. Een hond wil ook heel wat voor je doen als ze er zelf plezier in hebben. Maak het oefenen leuk, en je wint alweer. Is er spraken van onbeheerst gedrag, te hoge energie en enthousiasme, dan is werken op zelfbeheersing de boodschap. Maar één ding is zeker : respect verdien je. Dat dwing je niet af !

Als een hond alle vertrouwen heeft in jou, zal hij eerder met je willen samenwerken.
Citaat Laura Lefebvre