Recall :  HOE HET NIET MOET !

Filmpje 1 uitleg :

Om te beginnen een filmpje van Ian en mij.    De eerste les op de (2de) hondenschool.    Het was (vooral ook voor mezelf) voorspelbaar dat deze recall niet ging lukken.     Te veel afleiding in de omgeving en bovendien ook volledig los van de lijn in deze te prikkelende omgeving voor Ian.   Dit is vragen om mislukkingen.    Een hond komt heus niet voor een snoepje of een spelletje als hij afgeleid is door de omgeving.    Je krijgt dan zoals hier, een typische "pak me dan, als je kan" houding bij Ian.   Ik blijf er (gelukkig) wel heel rustig bij.   Ik forceer ook niets, en ik doe ook geen enkele poging om hem nog snel vast te grabbelen als hij in mijn buurt is.   En ik hol er ook niet als een idioot achter hem aan :)    Dat is misschien het enige juiste aan het filmpje.  

Filmpje is gemaakt door de fokker van Ian. 

Het volgende filmpje is van een professionele trainer.   In eerste instantie begint hij goed en lijkt het goed te gaan.    Hij gebruikt een lange lijn (wat absoluut niet fout is) en maakt gebruik van beloningssnoepjes.   Prima, maar je ziet dat de hond er toch onvoldoende motivatie uit haalt.    Verder zie ik dat de hond het schijnbaar bedreigend vind wanneer hij bovenaan zijn tuigje wordt vastgegrepen.      

Dat stel ik me dan al in vraag.   Waarom iets bedreigend doen ten overstaan van de hond, als je juist verwacht dat hij zich graag laat aanlijnen ?   Als je graag iets te vertellen hebt over je hond, moet je er in eerst instantie voor zorgen dat hij geen afkeer van je krijgt.   Hier creëert deze trainer dus geen win/win situatie.   Bovendien is het onnatuurlijk te verwachten dat je hond zich naar een situatie begeeft die bedreigend aanvoelt.     

Daar zou ik dus anders op inspelen, door bijvoorbeeld de hond niet bovenaan het tuigje te gaan vastgrijpen, maar bijvoorbeeld dan onderaan de kin, aan een gewoon halsbandje.   Dit creëert meer vertrouwen en vertrouwen is een must bij een recall.   Dit was overigens ook een tip van de fokker van Ian.   EEN HOND BIJ RECALL NOOIT VASTGRIJPEN BOVENAAN DE HALSBAND MAAR ALTIJD ONDERAAN !!!     In een later stadium kun je uiteraard WEL de hond gewoon aan het tuigje vastgrijpen. In ieder geval vanaf het moment dat de hond deze handeling niet meer als een bedreiging aangeeft.  

Er zijn uiteraard honden bij wie dit alles totaal geen probleem is.   Maar deze hond communiceert duidelijk dat hij dit bedreigend vindt.   " Een doorslaggevende indruk die zoveel zegt als : " Als de baas (of trainer) me roept, is het alles behalve leuk".    Je wint meer in je oefening als de hond GRAAG naar je toe komt.   

De volgende stap in het trainingsproces begrijp ik ook niet goed.    Er worden correcties gebruikt als de hond niet komt.  Gezien de eerste stap in de recall oefening al niet zo lollig was lijkt het voor mij logisch dat een hond uiteindelijk de recall negeert.    Helaas zijn er veel mensen die nog steeds geloven dat een hond voor hun schoon ogen (lees uit onderdanigheid voor gezag/dwang of iemands ego).  Zoals je ziet gebeurd dat niet en moet je dus gaan corrigeren.    

De vraag is , wordt het dan leuker voor de hond ?   Voed je hiermee zijn motivatie of eerder zijn afkeer ?  

Het is duidelijk dat de hond in negatieve zin evolueert.   Terwijl hij in het begin van het filmpje nog meteen komt (wat een mooi begin had kunnen zijn !!!!!)  komt hij uiteindelijk enkel en alleen na correctie.    

Dit wordt nooit een hond die graag komt als je hem roept.  Dit wordt een hond die komt omdat hij geen andere keus heeft, maar zodra hij de kans schoon ziet, onder het gezag ontsnapt.  

 

 

Het volgende filmpje is van dezelfde trainer.    Hier laat hij duidelijk blijken dat hij niet streeft naar een win/win situatie maar uit gaat van een afgedwongen leiderschap.    De vraag is, waar moet deze hond zijn motivatie halen om wel meteen naar hem toe te komen ?  Hij kan niets goed doen en er is geen enkele vorm van vertrouwen.  Het wordt  zelfs een kat en muis spel.    

Ik zie daarbij zelfs enorm veel frustratie bij de trainer.     Het staat gewoon op zijn gezicht af te lezen.  

Ik zie ook stress en soms zelfs angst van de hond, ten overstaan van de trainer.    Een enthousiaste hierkomer wordt deze hond zeker niet.