De klicker en het klickerwoord.

Ian en het gebruik van de klicker was een ideale combinatie.  

Ik heb echter een clickerwoord gebruikt om Ian te leren op commando te kijken naar mijn gezicht en gemerkt dat dit soms toch veel handiger is.     Ian kent dus zowel de klicker als het klinkerwoord. 

Trainen dmv een clickerrwoord is eigenlijk het zelfde als training met een clicker.     Het grote verschil is dat je geen clicker hoeft te bezitten (je hebt je stem als clickgeluidje) en je kan naar mijn gevoel veel beter het moment timen.   En dat is bij dit soort training van groot belang.   Het hangt een beetje van je vaardigheden af welke methode het best bij je past.   Het perfect timen in mijn training op straat was te moeilijk met de klicker dus werd het klickerwoord geïntroduceerd. 

Aan een clickerwoord zijn ook nadelen verbonden.    Je humeur bepaald vaak hoe je stem klinkt, terwijl je clickerwoord altijd op dezelfde manier moet worden uitgesproken.   Ben je uit je humeur, dan train je dus beter niet.      

Het doel van het clickerwoord is net als bij de klicker dat je gedrag gaat conditioneren.  Je kiest een woord dat je in je dagelijkse spreektaal niet gebruikt.  De woordjes dienen ook kort te zijn.   Zelf heb ik “yes” gebruikt.   Yep was misschien nog beter.   De uitspraak is liefst enthousiast of neutraal, maar wel altijd op dezelfde manier !  Zeker nooit boos of gefrustreerd. 

Uiteraard kun je met een kort uitgesproken woord nooit gedrag conditioneren, als dat woord voor je hond totaal geen betekenis heeft.     Daarom heb ik Ian dit woord eerst aangeleerd door aan dat woord een lekkere beloning te koppelen.    Net zoals je dat dus ook bij het gebruik van een clicker zou doen.   Er zijn verschillende manieren om dat woord of de klicker een betekenis te geven, zodat je er goed gedrag mee kan conditioneren.   

Bij Ian werd het clickerwoord aangeleerd en verder gekoppeld aan een kijkopdracht.   Dat verliep in verschillende stappen.  

Op de hondenschool had ik al de klicker aangeleerd en die werd dan weer op een andere manier geïntroduceerd.    

Het is niet aan mij om hier het gebruik van de klicker of het klickerwoord volledig te gaan uitleggen.   Persoonlijk vind ik dat als je niet weet wat het inhoudt, je je best wend tot een deskundige op dat vlak.    Je kan er immers ook fouten mee maken, en niets is erger en frustrerender dan een hond die je niet begrijpt.   Het komt vaak genoeg voor dat de klicker tot frustraties leidt, waardoor het de onderlinge relatie ernstig kan verstoren.  

Er zijn tal van filmpjes op internet te vinden die het gebruik er van uitleggen.   Hieronder een voorbeeld waarin de man wel een zeer degelijke uitleg verschaft en hem ook goed gebruikt, maar helaas wel de grove fout maakt de klicker ook eens te gaan gebruikt om de aandacht van de hond te trekken.    En misschien is deze eenmalige test niet rampzalig... er zijn genoeg mensen die de klicker uiteindelijk op deze manier gaan gebruiken en tot de vaststelling komen dat de hond het totaal niet meer begrijpt en de klicker zijn effect verloren heeft.

Uiteraard kun je de klicker ook negatief gaan bekrachtigen.    Hem gebruiken als signaal dat de hond iets fout heeft gedaan.    Maar ook hiervoor dien je je best te wenden tot iemand die verstand van zaken heeft.   

deel 2

 

Het effect van klickertraining op Ian, na enkele weken les in de hondenschool.

 

En dan is er stilte en aandacht !!!!

 

Met klickertraining kun je ook leuke dingen aanleren.   Hier ruimt Ian zijn speelgoed op.   De klicker ging zo goed met Ian dat ik hem op korte tijd veel heb kunnen leren.