Blaffende honden maken een hele hoop lawaai !
Citaat Gert De Ley
Ian was er vroeg bij wat betreft het nablaffen van auto's. Omdat hij nog in zijn gevoelige socialisatieperiode zat besloot ik zelf niet te gaan aanmodderen en nam een gedragsdeskundige onder de arm.
Anouk Covents nam de tijd om Ian's gedrag op straat te observeren, maar keek eveneens naar zijn gedrag in het algemeen. Ook onze onderlinge band en de manier waarop we met hem omgingen werd onder de loep genomen. Door middel van deze observaties en een vraaggesprek werd er een gedragsanalyse gemaakt. Zo kon een strategie op maat worden bedacht en kregen we advies hoe we verder met hem moesten omgaan.
De aanpak bestond uit verschillende onderdelen :
Mijn band verstevigen met Ian : Des te belangrijker Ian mij vond, hoe makkelijker het was om zijn aandacht te krijgen, en hoe minder hij interesse had voor zijn omgeving. Veel spelen en dingen samen doen was een must.
Het verbeteren van Ian's concentratie : Dit kon door oefeningen te doen waarbij hij zelf moest nadenken. Uiteraard moesten deze oefeningen ook echt heel leuk zijn voor hem, en moesten ze in eerste instantie in een prikkelarme omgeving gebeuren. Zo leerde ik hem oa, stap voor stap zijn eigen speeltjes op te ruimen. Deze oefeningen waren op hun beurt ook een belangrijke schakel in het verstevigen van onze onderlingen band. Ik zeg oefeningen, maar het waren min of meer ook spelletje voor Ian.
Ian leren focussen op mij, ipv op zijn omgeving : Ook dit werd stapsgewijs opgebouwd. Voor we de straat op konden, werd ook hier gestart in een prikkelarme omgeving (onze woonkamer en later de tuin). Het was de bedoeling dat Ian me zou aankijken als ik het hem vroeg. Eerst liet ik dit spontaan gebeuren, wat werd beloond door een klikkerwoord (yes) en waar een beloning (lekkers) op volgt. Zie ook rubriek "aanleren van klikkertraining" Zodra hij dat begreep, verbond ik die handeling met de opdracht “Ian kijk”. Ian bleek een snelle leerling ! Stapsgewijs konden we de omgevingsprikkels opdrijven tot we uiteindelijk de straat op konden. Eerst in een straat met weinig verkeer, tot uiteindelijk de normale verkeersdrukte.
Normaal zou je verwachten dat hiermee het probleem van de baan was. Maar zo werkt het helaas niet. Zeker niet bij een duo als Ian en ik. Ian had vaak een terugval, zelfs nadat het al een tijdje goed ging. Ik zag dus dingen over het hoofd. Aan mij de eer om uit te vlooien wat ons telkens deed falen, want naar mijn gevoel was de hulp (en kennis) van een gedragsdeskundige veel te beperkt. Achteraf bleek dat werken aan Ian zijn zelfbeheersing een groot ontbrekend onderdeel was in het advies van Anouck.
Er waren uiteraard nog tal van factoren die de kans op succes soms drastisch konden saboteren. Ik noem ze mijn persoonlijke struikelblokken. Zaken waar ik telkens tegen aan liep waardoor ons traject geen rechtstreeks succes was. Zoals :
-
Mijn inschattingsfouten in Ian’s evolutie en stressniveau
-
Mijn gebrek aan zelfvertrouwen.
-
Storende omgevingsfactoren waar ik soms geen rekening mee hield.
-
De gebrekkige kennis van sommige hondenscholen
-
Gebrek van mijn eigen kennis en inzicht
-
Persoonlijke vaardigheden ( hoe je overkomt )
-
Het moeilijk kunnen accepteren dat Ian verbaal graag uit de hoek komt.
-
De soms moeilijke omstandigheden in het leven.
-
Ian’s temperament en rasgebonden eigenschappen
-
Te hoge verwachtingen.
Deze struikelblokken vind ik belangrijk genoeg om ze in een afzonderlijke rubriek verder toe te lichten.
Kort gezegd : Er was meer nodig dan alleen maar de door Anouk voorgestelde therapie, en daar had ik me lelijk aan mispakt. Er is zoveel waar je oog voor moet leren hebben en ik moest op veel vlakken mijn trainingstraject hierzien. Niet alles is dus in kant en klare oplossingen naar me toe geschoven. Heel veel zaken moesten eerst grondig fout gaan, en dingen moesten eerst grondig fout gaan alvorens ik er zelf over ging nadenken. Ik had in het begin ook te weinig kennis om meteen op het juiste spoor te zitten. Ik heb ook de nodige persoonlijke tegenslagen gekend waardoor het blaffen op straat een langdurig traject werd.
Ondertussen blaft Ian al jaren niet meer op auto's ! Gelukkig ! Toch weet ik dat Ian nooit echt fan zal zijn van druk verkeer. Hij kan heus wel gewoon op straat lopen. Heel netjes zelfs ! Maar het kan hem vaak gewoon echt frustreren. Het is zijn ding niet. Hij loopt liever vrij in de natuur.
In Sommelsdijk (onze vakantieadres) loopt Ian gewoon los op straat (uiteraard de rustige straatjes in de omgeving) en je merkt gewoon dat dit beter bij hem past. Ja, er rijd daar ook wel eens een auto , een tractor en heel wat fietsers, maar dat raakt zijn koude kleren niet.
Heb ik gefaald ? Ik vind voor een stuk van wel. Ik had een nog veel verfijndere aanpak moeten doorvoeren op vlak van Ian's belevingswereld.
Niet alles wat ik nu weet, wist ik op het moment dat ik het echt nodig had. Het advies van Anouk was niet verkeerd bedoeld , maar voor Ian, die van kleine prul al uit balans kon zijn, was de therapie veel te oppervlakkig. Hierdoor heb ik te vaak fouten gemaakt die soms echt grote impact hadden op Ian, waardoor ik deze dan achteraf ook weer opnieuw moest zien recht te trekken. Het leek meer op een straatje zonder eind en het heeft me bijna twee jaar gekost ! Dit was veel te lang en te stressvol soms. Voor mezelf en voor Ian.
Ian zijn temperament in combinatie met rasgebonden eigenschappen hebben dit probleem voor mij soms extra moeilijk gemaak. Anderzijds wil ik ook realistisch blijven. Hij is wie hij is, en voor een stuk hoort hij ook gewoon zo te zijn. Dat moet ik accepteren.
