Om je verlangens te realiseren moet je soms je verwachtingen loslaten.

 

te hoge verwachtingen

We redeneren vaak vanuit het feit dat gedragsdeskundige kant en klaar oplossingen voorziet als we ergens mee verveeld zitten.   We hopen dat na lang oefenen, het gedrag volledig van de baan zal zijn.     Het was best wel een pittige weg die ik met Ian heb afgelegd en hield meer in dan het doen stoppen van het blaffen.  Ik had dit probleemgedrag in eerste instantie veel eenvoudiger opgevat

Te snel resultaat willen zien

Naar verandering en verbetering toe werken kost tijd.   Het kan zelfs zo zijn dat de problemen in het begin even lijken te verergeren.   Het is soms echt een kwestie van volhouden en niet te veel ineens te verwachten.  

Te grote stappen nemen

training is millimeterwerk.    Het is belangrijk om hele kleine stapjes te nemen. Babystapjes.

Te snel een volgende stap nemen

Als je met een bepaalde oefening bezig bent en je merkt dat het lekker gaat, dan ligt het gevaar van overmoedig worden op de loer. Het gaat super goed dus huppakee.. op naar de volgende stap. En shit.. dat ging gelijk weer mis. en dan heb je een terugval.    Zonde !    Pas als de huidige oefening er echt goed in zit is het tijd voor een (baby)stapje verder.

Alleen naar het eindresultaat kijken

Is niet motiverend. In hondentraining is de reis naar het einddoel toe veel belangrijker. Alle kleine stapjes en alle kleine succes momentjes. Daar kan de aandacht veel beter liggen. Dat is wat motiveert

Onrealistische verwachtingen hebben

Natuurlijk wil je het liefste dat jouw hond zijn oude, ongewenste gedrag nooit meer laat zien. Maar hoe realistisch is dat? Ik denk namelijk dat het helemaal niet realistisch is. Wel afhankelijk van het probleem natuurlijk. Maar er spelen zoveel factoren een rol bij gedragsproblemen. Zoveel invloeden. De kans is groot dat je zult moeten blijven managen, zodat de situatie voor jou en je hond beheersbaar en acceptabel is en blijft. 

En eerlijk.. hoe erg is het nu eigenlijk echt dat het af en toe nog mis gaat of dat je je verwachtingen bij moet stellen? Wij zijn als mens ook bij lange na niet perfect. Waarom verwachten we dit dan wel van onze honden? Nadenkertje. 

Verwacht ook geen wonderen in een paar weken. Trainen is intensief en gedragsverbetering is een lang proces. Ook hier is er haast nooit maar één oorzaak aan te wijzen. Het zijn allemaal puzzelstukjes. Verschillende puzzelstukjes die maken dat jouw hond is gaan doen wat hij doet. Dat is niet iets wat je zomaar eventjes helder en onder controle hebt. Het kost tijd. Als je dus hoopt op een snelle oplossing, dan kom je van een koude kermis thuis. Wees realistisch in je verwachtingen.

Verwachten dat trainen in één rechte lijn gaat

Helaas, helaas. Trainen gaat nooit in één rechte lijn. Het is vallen en opstaan. Goede dagen en slechte dagen. Het kan zomaar eens zijn dat je in een heerlijke positieve flow zit en ineens wordt je geconfronteerd met een terugval. Of je loopt heerlijk relaxt met je hond buiten, hij is al weken niet meer gaan blaffen naar auto's en ineens gebeurt het weer. Het hoort er allemaal bij. Realiseer je dit van tevoren en weet dat je te maken gaat krijgen met terugvallen. Door dit in je achterhoofd te houden raak je minder gedemotiveerd als het mis gaat. 

 

 

 

 

 

Een training loopt vaak stroef omdat mensen meer inzet van hun hond verwachten dan van zichzelf

Bob Bailey