Als de nood hoog is, Ian gewoon optillen !

Gepubliceerd op 24 januari 2013 om 21:17

Als iets niet werkt ... doe het dan eens op een totaal andere manier.


Veel mensen beweren dat je een hond nooit mag oppakken om hem te kalmeren. Bijvoorbeeld wanneer je tijdens een wandeling iemand ontmoet met een andere hond. Een stelling waar ik volledig achter sta en geen haar op mijn hoofd dat er ooit maar aan dacht om mijn hond op te tillen in een moeilijke situatie. Tot op een dag Johan als bij toeval er achter kwam dat Ian zijn gedrag niet volgens het boekje verloopt als hij wordt opgetild op een verkeerd moment. Inderdaad. Ian is geen hondje volgens het boekje en hij doet soms helemaal anders dan dat het boekje aangeeft. Hij is de miljoenste uitzondering op de regel. God mag weten waar het aan ligt ... maar het is gewoon zo.

 

Vandaag had ik een gedragsdeskundige over de vloer in verband met T-Touch en homeopathie. Dus ik was echt wel benieuwd hoe mensen, die toch kennis van zaken hebben, reageren op dat inzicht dat wij een tijd geleden hadden ontdekt. Ik zag ze twijfelen. Ik zag ze echt twijfelen !!!!(en bijna denken dat ik ze niet allemaal op een rij had). Maar ze hebben me wel de kans gegeven om te laten zien dat het echt wel zo is. Tja ... en toen konden ze niet anders dan zeggen dat ik Ian WEL mag optillen om hem effe tot rust te laten komen. Nadat ik hem heb opgetild en meteen weer op de grond heb gezet, is Ian weer aanspreekbaar en rustig. Hij volgt ook meestal de bevelen op die ik hem dan geef. Het werkt bij hem als een soort time out.

 

Hij zal één van de weinige honden zijn waarbij dit op deze manier werkt. Dat is nu eenmaal zo. Maar als ik altijd maar volgens het boekje zou blijven werken of me zou houden aan alle beweringen die hondenkenners er op na houden, dan kom ik met Ian geen stap verder. Ik ben blij dat er nu toch ook eens mensen met hondenervaring hebben kunnen zien dat er wel eens afwijkingen zijn op de gouden regel.

 

Diep van binnen wist ik dat het niet schadelijk was dat ik Ian bij een stressvolle situatie effe van de grond til, zelfs al had ik er een tijd geleden toch heel wat kwaad bloed mee gezet bij die vervelende man met zijn duitse herder. Ja, inderdaad, die duitse herder die mijn Ian destijds gebeten heeft, terwijl Ian op zijn rug lag te krijsen. En inderdaad, we leefden een tijd op voet van oorlog.  Hij nam het me echt kwalijk dat ik hem telkens ontweek. Maar de laatste keer dat ik hem heb ontmoet is het zowaar tot een gesprek gekomen en heb ik zelfs samen met hem (EN zijn duitse herder) de wandeling voortgezet. En dat allemaal DOORDAT ik Ian effe van de grond heb getild. Je had die kerel moeten horen te keer gaan tegen mij (omdat ik hem wilde ontwijken) en toen hij dan ook nog eens op me kwam afgestapt heb ik Ian gewoon van de grond getild. Ik zag op dat moment geen enkele andere mogelijkheid om een beetje veiligheid te bieden voor mijn hond.

 

IK WAS VERKEERD BEZIG, dat riep hij dan, omdat ik mijn hond van de grond had getild ! (wat hij niet eens begreep is dat Ian zich meer stoort aan zijn gepreek dan aan die duitse herder zelf) Goed, ik heb die man maar laten uitrazen en had hem gezegd dat hij helemaal gelijk had en dat ik mijn hond niet mocht optillen enz, ... Toen vroeg ik hem of hij effe wat stappen achteruit te zetten zodat Ian de nodige afstand had van hem en zijn hond.    Ian zat het vanop mijn arm allemaal rustig af te zien en scheen wel te hebben begrepen dat hij nu echt wel het beste van zichzelf moest laten zien.

 

k heb mijn hond toen op de grond gezet, op een toch wel vrij korte afstand van die duitse herder.  Maar voor Ian ver genoeg zodat hij het gevoel had veilig te zijn.   En wat denk je dat Ian deed ??? NIETS !!! Toen was meneer met de duitse herder wel aardig stil. Dat had hij nog nooit gezien en hij deed al jaren hondenschool en hij wist dus dat hondjes die op de arm worden genomen wel heel agresief uit de hoek konden komen. Ik zat in mijn binnenste wel te glunderen moet ik zeggen. Ik had op dat moment zo veel vertrouwen in mijn Ian dat ik die meneer gewoon heb voorgesteld om samen de wandeling verder te zetten. Wel aangelijnd natuurlijk. Denk je dat Ian problemen had met die hond ???   Ik heb die man tijdens de wandeling duidelijk gemaakt dat Ian "ruimte" nodig heeft van andere honden, en het er moeilijk mee heeft dat honden zomaar op hem afkomen.   Nu de man rustig was, begreep hij het helemaal. 

 

Neen. Het is inderdaad verkeerd om een klein hondje op te tillen in de nabijhed van een andere hond en ik raad het niemand aan ! Zeker niet als je hond bang is en al vol stress zit als je hem optilt.  Maar ik heb zo ook mijn ervaringen met mijn hond en ik zie welk effect het op hem heeft. Ik loop niet constant met hem op mijn arm want daarvoor is hij te zwaar. Maar als het echt uit de hand loopt, dan gaat hij in de toekomst toch enkele seconden van de grond. Deze time out heeft voor Ian een zodanig groot effect dat zelfs een gedragsdeskundige het nu ook toegeeft. En nu voelt het tenminste ook niet meer fout aan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.