Schapendrijven

Gepubliceerd op 12 april 2019 om 20:44

Ian brengt de kudde schapen samen in minder dan 3 minuten !

Na lang in stilte oefenen is hij zover !

Het zal je maar overkomen.   Geboren worden als hondje, met alle eigenschappen om een goede schapendrijver te worden, en een baas treffen die daar niet zo op gesteld is.  Dat overkwam Ian, een shetland sleepdog, met een iets te grote gedrevenheid om alles wat in zijn ogen op een kudde leek, naar zijn hand te zetten.

Als kleine puppy begon hij al met het verkeer te regelen, door luid blaffend duidelijk te maken dat auto’s niet zomaar mochten langs rijden.     Wat later ontdekte hij dat die vaardigheden ook toe te passen waren op joggers en fietsers.    Ian was in zijn nopjes en zijn grootste hobby was geboren.

Als bezorgde eigenaar zocht ik me een goeie gedragsdeskundige die me zou kunnen helpen om Ian’s gedrag om te buigen tot meer aanvaardbaar gedrag.    

Dat was nog niet zo eenvoudig en er werd een heus stappenplan uitgewerkt.     Mijn band met hem moest verbeteren en ook het concentratievermogen van Ian moest worden opgekrikt.   Ik leerde Ian de sokken in de wasmand werpen, zijn eigen speelgoed opruimen en tenslotte zijn knuffels zelf in de wasmachine stoppen.   Kortom, Ian kon zijn ei kwijt in mijn huishouden.  

We hebben een lange weg afgelegd, en ondertussen is Ian uitgegroeid tot het geweldigste wandelmaatje ooit.   Nadat hij in mijn huishouden mijn teamgenoot werd, konden we ook tijdens wandelingen aan de slag.     Nu krijgt hij complimenten van joggers en fietsers, omdat hij altijd bij me komt zitten en zo iedereen langs hem heen laat lopen.   Zonder dat hij de behoefte voelt om er zelf nog achteraan te gaan.      Ook konijntjes en ander wild zijn voor hem geen uitdagingen meer.   Hij ziet ze niet eens meer als ze toevallig ons pad kruisen.   

 Ian weet inmiddels dat het mijn taak is zijn wereld te organiseren, en hij vindt het vanzelfsprekend dat hij daarbij opdrachtjes krijgt om samen in dat opzet te slagen.   

Ondanks dat zijn hele leven in het teken stond van het  “anti-schapen-drijven”, bewijst Ian nu dat hij samen met mij wel wat voor elkaar krijgt als hij rustig en zelfbeheerst mijn opdrachtjes uitvoert. 

Zo gebeurde dus op een zaterdag ochtend …

De vogeltjes floten en de lente hing in de lucht.    Het tafereel is verder saai en alledaags.    Gewoon een wei vol schapen, her en der verspreid tot ver buiten beeld.  En plots kwamen die schapen in beweging.   Geweldig om zien.   Kuddegedrag, noemt men dit. 

Verwachtingen kunnen teleurstellend zijn.   Zeker als je op flitsende acties van Ian wacht.   We kennen allemaal het prachtige werk van een border collie, die druk rennend van hot naar her, de schapen bij elkaar brengt.   Ian lacht daar eens mee.   Die maakt zich heus niet moe.   Hij laat zich dan ook maar pas op het einde van het filmpje zien, met een blik die alles zegt : “waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan ?”     En geef toe … er mag toch ook wel wat humor zijn als je iets in beeld brengt.

Dit filmpje is dus absoluut bedoelt voor schapenliefhebbers.    Die komen namelijk het langst ongedwongen in beeld.     En Ian … tja, zijn talent zit hem in zijn levenswijsheid.   Nooit ergens als een kip zonder kop achteraan rennen.    Met wat kennis van zaken, rust en zelfbeheersing, lukt schapendrijven zelfs op je lui gat !  

Kijk, dit is nu typisch Ian !

Hoe kregen we dit voor elkaar ?    Ik kom er graag nog op terug in een volgende blog ! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.